Indelingsplan meten is weten

Het indelingsplan; meten is weten!

Een goed doordacht indelingsplan hoort bij een geslaagd interieuradvies. Alles wordt hierin zichtbaar.

Een interieur is niet alleen een mooie kleur en toffe meubels maar het gaat om de perfecte balans tussen functionaliteit en mooie zichtlijnen. Daarbij is het indelingsplan de basis van elk interieur. Ik raad iedereen aan om er eentje te maken of als je niet waar je moet beginnen een indelingsplan te laten maken door een interieurprofessional.
Want een feit is: ‘METEN IS WETEN’

Wat zijn de voordelen van een indelingsplan?

1. Je kan makkelijk ‘puzzelen’ met de opstelling van de meubelstukken. Past de bank die je voor ogen hebt? Is hij niet te groot of te klein? Past een hoekbank wel of is een recht model meer geschikt?

Pak een stuk blokjes papier, staan hier blokjes op van 0,5 bij 0,5 cm op. Teken dan een plattegrond van jouw woning uit waarbij een blokje van 0,5 cm 50 cm in het echt is. Teken op een nieuw stuk blokjes papier de bank op maat uit (of andere meubels) en ga hiermee schuiven totdat je de juiste indeling hebt.

2. Je kan heel goed objectief looproutes berekenen. Zo voorkom je uitstekende meubelstukken/ struikelblokken. Neem als uitgangspunten alle deuren in huis. Dus de deur vanuit de hal naar de woonkamer. De deur vanuit de bijkeuken naar de woonkamer/ keuken en eventuele directe deuren naar de tuin. Dan heb ik het over schuifdeuren of uitslaande deuren nar buiten.

Heb je de plattegrond gemaakt? Dan kan je makkelijk met een potlood de looproutes in huis uittekenen. Wat is de meest logische route naar de zithoek? Staat er dan een stoel in de weg, dan kan je deze verschuiven op je plattegrond. Wat is de meest logische route vanuit de hal naar de bijkeuken? Moet je bijvoorbeeld echt om de eettafel lopen? Misschien is het een oplossing om dan de eettafel een kwartslag te draaien.

3. Je kan ook goed bewegingsruimtes berekenen om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat je niet te krap aan de eettafel zit. Wist je dat er volledige studies zijn omtrent bewegingsruimtes? Stel je voor je wens is om de eettafel in zijn lengte langs de muur te plaatsen. Niet tegen de muur maar los ervan. Je hebt dan minimaal 70 tot 80 cm nodig vanaf de eettafel tot aan de muur om op de stoel te kunnen gaan zitten of juist op te staan van de stoel. Wil je dan ook nog graag achter de tafel en een zittend persoon langs willen lopen dan heb je nog eens 60 cm extra nodig. Dat is de ideale bewegingsruimte die fijn voelt!

4. Vooral bij de keuken is het bepalen van de bewegingsruimtes heel belangrijk. Stel je wilt graag een kookeiland. Tussen de vaste keukenwand of ‘normale’ wand en het eiland heb je het liefst 125 cm zitten. Zo kan je makkelijk passeren als er een lade open staat of de klep van de afwasmachine en met twee personen langs elkaar heen passeren. Zo kan ik qua ‘regeltjes’ nog wel even doorgaan 😉
Vergis je niet, dit is erg belangrijk. Kloppen de afmetingen niet dan voelt het onprettig en zal het altijd een doorn in het oog zijn. Hier geldt dus echt, meten is weten!

5. Je voorkomt lege plekken aan de muur. Door het intekenen van alle meubels in jouw plattegrond voorkom je grote lege plekken aan de muur. En dan voornamelijk die lange muur van voor naar achter in de woning die veel woningen hebben. Je kan met het intekenen van een plattegrond bedenken welke functies de lange muur kan hebben. Breek je hem op? Maak je een optische scheiding met een roomdivider om de ruimtes van elkaar te scheiden? Of zet je een gave maatwerk kast neer? Die een opbergfunctie heeft en waarin je mooie schatten kan presenteren?
Als je een plattegrond hebt getekend, kan je dus met malletjes op maat getekend heel makkelijk schuiven in de ruimte. Hierdoor zie je wat er wel of niet mogelijk is. Misschien kan je wel een extra zitplekje realiseren of een toffe speelhoek voor de kids.
Doordat je aan het puzzelen bent kan je veel beter zien wat er wel mogelijk is en wat er zeker weten ook niet mogelijk is!

6. Heb je een goed indelingsplan? Dan is ook het bepalen van het juiste licht mogelijk. Je weet namelijk precies waar je wat voor soort licht je nodig hebt. Wil je meer weten over licht? Lees dan het blog over de verschillende soorten licht hier.

7. Voor een nieuwbouwwoning of bij het verbouwen van een woning is het daarbij heel erg handig om aan de hand van een indelingsplan ook te bepalen waar de stopcontact/ stroompunten en lichtpunten moeten komen. Staat alles ingetekend op jouw plattegrond? Maak dan in gedachte een wandeling door de woonkamer. Beeld je in als je van boven komt en dan vanuit de hal de woonkamer binnenkomt, waar wil je de basisverlichting aan doen? Moet deze dimbaar zijn en hoeveel verlichting wil je op dat punt aandoen? Als je gaat stofzuigen, waar moet deze allemaal aangesloten kunnen worden? Of heb je een mooie zithoek gecreëerd met een fauteuil die ‘los’, is het dan handig om een stroompunt in de grond te maken voor een leeslamp? Allemaal dingen waar je heel goed over na moet denken maar een goed indelingsplan maakt dit een stuk makkelijker.

Een goed indelingsplan:

– Geeft rust in huis
– Zorgt dat je de juiste keuzes maakt
– Neemt stress weg omdat je een plan hebt staan, je weet immer wat wel en niet in de woning past
– Zorgt dat je huis in balans is
– Kan je al je wensen in laten terugkomen
– Geeft je inzicht in de mogelijkheden die jouw woning heeft
– Voorkomt onaangename verrassingen!

Dit geldt voor elke woning. Of je jouw woning wilt herinrichten, als je jouw woning laat verbouwen of als je een nieuwebouwwoning gaat bouwen.

Laat je niet afschrikken als je niet weet waar te beginnen. Een goed indelingsplan is de sleutel tot een geslaagd interieur. Het biedt niet alleen inzicht in de mogelijkheden van je je woning, maar voorkomt ook onaangename verrassingen. Dus, als je de mogelijkheden in jouw woning wilt ontdekken, sta ik klaar om een indelingsplan volledig op schaal voor je uit te tekenen. Onthoud: er is meer mogelijk dan je denkt!