KAIKKI styling blog hout

Hout in jouw interieur

Het gebruik van hout in ons interieur is bijna niet weg te denken. Hout straalt een natuurlijke warmte af waarvan wij als mens nou eenmaal veel houden. Maar men vindt het ook heel lastig om hout te gebruiken in huis. Een van de meest voorkomende vraag is dan ook: ‘Marijke, wordt het niet te veel als je hout op hout toepast?’

Tijd om daarop antwoord te geven door middel van deze blog. Veel leesplezier!
Het effect van hout

Een houten vloer of hoe dit vaak toegepast wordt, een houtlook pvc-vloer, een houten tafel, een stoel van hout of met houten poten, een houten tv-meubel en ga zo maar door. We passen graag hout toe in ons interieur. Het is een van de meest populaire materiaal soorten voor je interieur en toepasbaar in elke stijl. En dat is ook niet zo gek, want hout geeft een ruimte meer warmte en een natuurlijke sfeer. Hout kan (onbewerkt) een hele stoere look aan je interieur geven, of (bewerkt) juist een hele serene sfeer. Hout is populairder dan ooit!

Maar hoe pas je hout op verschillende manieren toe zonder dat het té veel wordt of te ‘gelig’.

KAIKKI styling hout in jouw interieur
Hout een product uit de natuur

Het meest gehoorde antwoord is, dan moet ik gebruik maken van hetzelfde soort hout zoals eiken. Het is bijna onmogelijk om al jouw meubels en accessoires samen te laten stellen van hetzelfde houtsoort. Daarbij is ook de ene eik niet de andere. De ene boom groeit onder andere omstandigheden dan de andere. Weerselementen hebben veel invloed, denk hierbij aan zon, wind, regen etc. Het is en blijft een natuurlijk product.

Daarbij ligt de look van het hout veel in handen van de afwerking. Is het hout behandeld, hoelang heeft het kunnen drogen en bijvoorbeeld hoe is het hout afgelakt.

Tips voor het gebruik van hout in jouw interieur

Een belangrijke tip voor het combineren van hout in jouw interieur is om goed de ondertoon van de verschillende houtsoorten met elkaar te vergelijken. Het maakt niet of de ene houtsoort wel behandeld is en de andere niet. Het gaat erom dat ze qua toon goed bij elkaar passen of in elkaar overlopen.

Daarbij is het fijn om een balans in huis qua houtsoorten te creëren.  Heb jij een hout(look) vloer, een hele mooie toffe bank en wil jij dat gave houten of rotan stoeltje bij de bank hebben staan? Zoek dan een mooi fijn groot vloerkleed waarmee je de houtkleur in elkaar kan laten overlopen. Of kan onderbreken.

Bij het gebruik van hout in jouw interieur raad ik altijd om de basis in huis rustig te houden. Ga voor mooie neutrale tinten op de muren. Om het dan nog wat spannender te maken kan je hout ook goed afwisselen met metalen. Denk bijvoorbeeld aan een metalen ronde salontafel in een kekke kleur. Of een metalen vloerlamp. En wat dacht van je de combinatie van een gave stalen deur!

KAIKKI styling portfolio Joure hanglampen

Hout op hout kan dus echt! Als je zorgt voor balans en eenheid, creëer jij een heerlijk warme en natuurlijk interieur die rust uitstraalt. Want dat wil je, een plek creëren waar jij helemaal jezelf kan zijn, waar je kan opladen en je helemaal tot rust komt!

Vind jij het moeilijk om verschillende houtsoorten op een goede manier met elkaar combineren en kan je hulp gebruiken bij jouw interieur? Ik help je graag!